2 - 07 - 2013

Eerste prijs winnaar wedstrijd NVK: Hedendaagse keramische sieraden


Hedendaagse keramische sieraden in het CODA museum in Apeldoorn

Mijn inzending heeft de eerste prijs gewonnen!

http://www.coda-apeldoorn.nl

 

Un peu de terre sur la peau

Hedendaagse keramische sieraden in CODA Museum in Apeldoorn van 29 september 2012 tot 9 april 2013

CODA Museum en de Nederlandse Vakgroep van Keramisten (NVK) presenteren een sieradenexpositie naar aanleiding van de wedstrijd die de NVK uitschreef onder haar leden. Deze wedstrijd sluit aan bij de tentoonstelling Un peu de terre sur la peau in CODA Museum en laat het werk zien van twintig genomineerden en de winnaar van de wedstrijd. Sieradenontwerper Maria Hees opent de expositie op zaterdag 2 maart in CODA Museum.

Een vakjury – bestaande uit Carin Reinders, directeur CODA, Carla Aalbers, galeriehouder en Maria Hees, sieradenontwerper – selecteerde uit alle inzendingen 21 sieraden die geëxposeerd worden in CODA Museum van 2 maart tot 9 april. Deze expositie wordt zaterdag 2 maart om 14.00 uur geopend door Maria Hees.
Ik hoorde mijn naam en heb een vreugdedansje gemaakt! Heel blij ben ik met deze eerste prijs.

Speciaal bedank ik fotograaf: Marja Sterck, model: Max Zara, de NVK met haar vrijwilligers die dit mogelijk maken, natuurlijk de jury en het CODA museum Apeldoorn.

 

Titel: 'Kindness'  Steengoed klei  2012 Fotograaf Marja Sterck

 

Juryrapport

De jury heeft alle werken beoordeeld op basis van de ingeleverde foto’s omdat de originele werken niet beschikbaar waren op dat moment. De jury was aangenaam verrast door de variëteit van het aanbod en de kwaliteit van de ingezonden werken.

Een goede keramist is niet vanzelfsprekend een goed sieraadontwerper, daar gelden andere criteria, en dat is niet zo eenvoudig.

Er kon één winnaar gekozen worden. Wij hebben na discussie over de bijna 30 inzendingen een  keuze gemaakt.

Wij kozen een winnend sieraad en markeerden drie andere sieraden als ‘opvallend interessant’ en één inzending als creatief en innovatief.

Het winnende sieraad is gemaakt door:

Cecil Kemperink  titel: "Kindness"  materiaal:steengoed

 

Cecil Kemperink heeft een -ook letterlijk-  monumentaal halssieraad gemaakt, waarbij de voorkant een verdichting kent die een associatie oproept van een breisel. De schakels aan de achterzijde lijken losser met elkaar verbonden. Het materiaalgebruik ( uitsluitend steengoed, zonder hulpmaterialen), de verbindingen die een mooi ritme vormen en het monumentale karakter maken dat dit werk volgens de jury het meest interessant is en daarom de eerste prijs heeft gewonnen.

 

CODA Museum

CODA Museum is met bijzondere tentoonstellingen en een unieke collectie sieraden de plek voor het hedendaagse sieraadontwerp. Met gevarieerde tentoonstellingen en bijzondere monografische presentaties besteedt CODA Museum op diverse momenten in het jaar aandacht aan het hedendaags sieraadontwerp. CODA Museum heeft een representatieve collectie moderne (auteurs)sieraden die onder andere bestaat uit werk van Philip Sajet en zijn dochter Nina Sajet, Alexander Blank, Ted Noten, Evert Nijland, Felieke van der Leest, Gijs Bakker, Maria Hees, Tehri Tolvanen, David Bielander, Gésine Hackenberg en Herman Hermsen. Deze unieke collectie geeft niet alleen een beeld van de ontwikkelingen in sieraadvormgeving maar laat ook zien hoe de relatie van het (auteurs)sieraard tot de beeldende kunst, mode, design en vormgeving zich in afgelopen decennia heeft ontwikkeld.